Extended Mix 3/10 2002

The Celophane Flower

 
Too Good To Be Famous  Flower Productions
Ibland dyker det upp pussel som verkar har när omöjliga att lösa. The Celophane Flower verkar vara ett sådant pussel. Deras referensramar är omöjliga att sammanfatta på enkelt sätt. Detta är ett svenskt band som låter som britter som vill låta som ett amerikanskt band.
Och visst är det de amerikanska referenserna som lyser starkast. Några band som de säkert har i sina skivhyllor hemma är Poco och R.E.M.

Nåja… helt omöjligt är nog inte pusslet i alla fall. Jag tror nog att jag får ihop det i slutändan trots allt.

Låtskrivarkvaliteterna är starka. Många låtar håller riktigt hög klass. Det som saknas är upptempolåtar. Den första halvan av skivan är väldigt trevlig lyssning, om än mestadels ett passivt lyssnande i soffan framför stereon. Andra halvan fortsätter i samma stil med skillnanden att risken för att man ska somna är skrämmande stor.
Musiken är akustiskt baserad (ibland FÖR akustisk) med mycket akustisk gitarr och de petar in en del lattjo instrument som piffar upp ljudbilden. Det finns countryinfluenser såväl som amerikansk rotrocks-referenser. Några låtar är skinande pop som låter sig nötas ordentligt, alltså att de går att lyssna på om och om igen.

Musiken är klart godkänd, men det som imponerar mest är konvolut och webbplats. Designen är skitsnygg och proffsig. Sedan gillar jag attityden skarpt. På flera ställen i cd-häftet finns kaxiga små texter typ: ”The Celophane Flower are scientifically proven too good to be famous”, ”probably the most important band in the world” och”visit their fantastic website” för att nämna några spetsfundigheter. Det sista är dessutom sant och intygas av mig.

Att det är duktiga musiker (som för övrigt är tre till antalet – Jim Bragde, Andy Hanson och Pär Svensson) med känsla för bra pop, countrypop och traditionell amerikansk rock råder det inga tvivel om. Problemet är att det hjälper inte att bara vara duktig musiker, man måste också skriva bra låtar. Det visar de att de kan, men inte för ett helt album. Jag har inte hört någon av deras tidigare fem plattor, men jag inbillar mig att de, om de väntade lite längre med skivutgivningarna så skulle de också kunna få ihop en riktig kanonplatta. Då skulle kanske dessutom något av de stora bolagen kasta ett öga åt dem. Deras idéer är smarta och vissa låtar är skitbra, men sammanfattat känns det fortfarande som en omogen frukt som måste hänga kvar ytterligare en stund på sin gren och mogna.
Oavsett vad man tycker om denna skiva så behöver de marknadsföras. Så pass bra är de att deras musik bör spridas.

 Too Good To Be Famous 

Låtlista
1. As Beautiful As You Are
2. Roots Gone
3. Betrayal
4. Billy Jim Bob’s Blues
5. On the Outside
6. Bourbon Dreams
7. Loved Alone
8. Country Song
9. World Has Turned
10.Always Apart
11.Clay
12.Lighten Up the Dark
13.Something Sad
14.In Darwin Is It Hot
 Kolla också in:
- Deacon Blue
  "Fellow Hoodlums"
- Poco
  "Cowboys & Englishmen"
Recenserad av
Fabian  2002-10-03
Betyg
5/10