Recension i X3M!ST 1/11 2002

 
 

The Celophane Flower - Too Good to be Famous
CD | Flower Productions | 2002.11.01 00:02

Hur många olika stilar går det att klämma in på en skiva egentligen? Tja, om vi frågar killarna i The Celophane Flower blir svaret - många! Den välljudande plattan 'Too Good to be Famous' bjuder på en resa genom många av de landskap som anständig musik har att erbjuda. Här trängs vemodstyngda skönsångsballader á Chris Isaak med svängig mjukrock och banjoinfluerad country. En liten undran väcks om upphovsmakarna inte är på gränsen till vad som kan benämnas schizofreni. Bandet har valt att spela på hela planen istället för att måla in sig själva i ett hörn.

Det är faktiskt gruppens ballader som är mest tilltalade. Det tredje spåret, 'Betrayal', får mig osökt att tänka på the Wannadies. Enkel, stämningsfull musik med unisonsång av kille och tjej. 'World has Turned' är en rymdljudsinspirerad, lite elektrisk låt med inslag av latinskt gitarrknäppande. I 'Clay' förvandlas gruppen helt plötsligt till Beatles och ger oss en stämsjungen truddelutt med starka gitarrslingor på föregångarnas vis. I sista låten, 'In Darwin is it Hot', lattjar man till det lite extra med skojigt komp och tivoliljud. Fast det mest genomgående temat är just ballader på Wannadies-vis, med en del countrypop i släptåg.

Splittrad identitet eller ett allkonstverk? Det enda svaret jag kan ge är att sannorlikt ingen på din thébjudning kommer att gå hem missnöjd. En helgardering helt enkelt, på gott eller ont. Fast mest på gott.

Författare: Sophia Ardell